Ängavallen – hemmabagarens vän

Efter att ha bott hela mitt vuxna liv i Stockholm har jag som nyinflyttad skåning inte koll på pärlorna i min absoluta närhet. Ängavallen är en sådan pärla, som jag bara haft en difus uppfattning om. Häromveckan ringde Ängavallen mig och beställde en flingkvarn, och då kände jag att det var dags att åka dit.

Förra helgen besökte därför jag och min familj Ängavallen för brunch och safari. Och besöket överträffade alla mina förväntningar. Först åt vi en fantastisk brunch, där all mat var odlad och lagad på gården. Därefter gick vi på safari och fick träffa djuren och klappade de små söta nykomlingarna. Tanken var nog att det främst var för barnen, men vi vuxna var precis lika betagna.

"Nej, jag vill inte vara med på bild"

”Nej, jag vill inte vara med på bild.”

img_1969-fixad-small img_1980-fixad-small

img_1976-fixad-medium

Allt på Ängavallen är ekologiskt och odlas och förädlas på plats. Det är precis så som man drömmer om att en riktig bondgård ska fungera. Där grisarna bökar fritt utomhus och kalvarna får dia sina mammor och springa fritt. Det är inte det köttet vi betalar 49,90 för på Supermarket – de djuren har inte sprungit fritt. Det är ett fantastiskt ställe som drivs av eldsjälar. Besök det! Ängavallen tar även emot skolklasser, vilket är ett gyllene tillfälle att få visa barnen ett riktigt lantbruk.

Mathias Nordström, Lantmästare, vår guide och även son till grundararna

Mathias Nordström, Lantmästare, vår guide och även son till grundaren

För oss hemmabagare är Ängavallen extra intressant, för de säljer nämligen sitt egenodlade och stenmalda mjöl. Och här finns även hela sädeskorn att köpa! Och du som funderar på att köpa en flingkvarn, handvevade FlicFloc kommer du snart kunna prova i butiken.

Vill du köpa en större mängd säd (vilket jag rekommenderar, det blir billigare, och säd går ju som bekant att lagra länge – läs mer om det här), bör du ringa innan du åker dit. 

Detta är en sikt som siktar det stenmalda mjölet i tre olika finstorlekar

Mathias visar Ängavallens stora sikt. Den siktar det stenmalda mjölet i tre olika storlekar.

Sikt för det stenmalda mjöletI butiken finns även Ängavallens hemmagjorda müsli som är rostad på färska flingor och flingade på FlocMan.

I butiken säljs müsli som är gjord på färskflingade gryn och flingor.

I butiken säljs müsli som är gjord på färskflingade gryn och flingor.

Jag har tid att bli fotad. Jag ska ändå stå här och tugga. Tugga är vad jag gör mest hela dagen.

Jag har tid att bli fotad. Jag ska ändå stå här och tugga. Tugga är vad jag gör mest hela dagen.

 

Leave a Reply