Ambitionen stupar på brödet

Igår var jag på fin restaurang. En restaurang där man betalar mellan 250-400 kr för en huvudrätt. En restaurang med stora ambitioner. Inredningen är smakfull och påkostad, maten är vacker och god, vinlistan är diger och personalen är artig och kunnig. Så fort vi satt oss serverades vatten och – just det, brödkorgen. Och jag förundras. Med all denna ambition, är detta allt de lyckas åstadkomma. Torra, smaklösa brödbitar som växer i munnen. Brödet bestod av: vitt näringsfattigt mjöl, jäst, olja, massor av salt och ingen kunskap.

Detta är tyvärr mer regel än undantag. Restauranger tycks satsa på allt, men glömmer helt bort brödet, som om det inte vore en viktig del av måltiden. Den obligatoriska brödkorgen dukas alltid fram, och för de flesta gäster är brödet det första de stoppar i munnen.

Det är som att servera bag in box-vin till pilgrimsmusslor, vilken restaurang skulle göra det? Hur kan det vara att så många kockar, och för den delen även restaurangchefer, har ett så lågt intresse för brödet. Är det den svenska generellt låga kunskapen kring bröd och mjöl som lyser igenom även här? Bryr sig inte gästerna om brödet? Jag har riktigt svårt att tro det.

Självklart finns det undantag, och dem applåderar jag, men alla ni andra, varför?

Precis som ni i timmar slipat på att lära er göra goda såser, krävs det tid för att lära er om mjöl och bröd. Ni kan inte göra det med vänsterhanden. Brödkorgen är ju ofta det första, och så betydelsefulla första intryck som gästen får. Har ni inte kunskapen, skaffa den, eller köp in ert bröd från dem som kan.

Comments 2

  1. Christina Fredell september 16, 2016
    • admin oktober 6, 2016

Leave a Reply