Äggakaka på fullkornsmjöl – snabbt och gott!
Den skånska Äggakakan har alltid varit en räddare i nöden hemma hos oss. Den går snabbt att göra och är alltid uppskattad. En Äggakaka är som en fläskpannkaka i ugnen fast luftigare och den lagas i panna istället för i ugn. Det klassiska är att servera den med stekt fläsk och lingonsylt. Stekt fläsk brukar vi dock hoppa över och ofta serverar jag den med upptinade bär istället för lingonsylt för att minska ner på sockret.
Det bästa av allt är att Äggakakan blir så mycket godare med färskmalet fullkornsvetemjöl. Det blir så mycket mer smak! Utöver det blir rätten nyttigare, för vitt mjöl är inte bra mat.
Ingredienser till 2 personer
4 ägg
1,5 dl fullkornsvetemjöl (mal på finaste inställningen)
3,5 dl mjölk
3/4 tsk salt
Recept
Blanda mjöl och mjök. Tillsätt ägg och salt.
Grädda i en panna med smör. Rör runt försiktigt i botten till dess allt stelnat. Vänd Äggakakan upp och ner och grädda klart med tätslutande lock. När Äggakakan rest sig är den färdig.
Servera med lingonsylt eller färska/upptinade bär.
Tips: när det är dags att vända Äggakakan: stjälp upp den på en tallrik och vänd den sen snabbt upp och ner i pannan.