Adderar du råg?

Jag älskar råg och adderar gärna råg även till de surdegsbröd som ska bli luftiga. Kompakta härliga danska rågbröd är fantastiskt gott, men även i andra bröd tillför råg så mycket. Baksidan är dock att degen blir mycket mer svårhanterlig. Råg gör att det blir klibbigt. Det fastnar på händerna, i bordet, på degskrapan – det är något helt annat att arbeta med råg än med vete. Risken är att man tillsätter för mycket mjöl för försöka få bort det klibbiga, men då blir bröden torra. Så gå inte i den fällan.

Ser du snygga bröd med vackra rena sittningar är det inte råg i de bröden. Så fort man tillsätter råg blir snitten fulare. Det kan ju vara en nackdel om man vill stoltsera med vackert snittade bröd… ;-). Generellt är det bra att inte jämföra äpple med päron vilket är lätt att göra om man scrollar vackra bröd på Instagram. Bröd bakade med vitt modernt valsat vetemjöl med askorbinsyra, kommer alltid vara lättare att handskas med och snitta vackrare än bröd bakat på näringsrikt stenmalet mjöl utan tillsatser.

Generellt är det väldigt svårt att snitta bokstäver och få det snyggt. Är det dessutom råg och främst fullkornsmjöl i degen är det stört omöjligt.
Insidan av surdegsbrödet. Det är ca 25% råg i brödet och resten dalavete varav bara en liten del var siktat så främst fullkornsvetemjöl . Allt mjöl är malt hemma med min Fidibus XL från KoMo.

Leave a Reply