8 orsaker till platta surdegsbröd

Det finns många anledningar till att surdegsbröd blir platt och här tänker jag att jag hjälper dig med felsökningen. Dock ska man ha rätt förväntningar på brödet. Har du bakat ett bröd med en stor del fullkorn i, så blir det ett plattare bröd än om det är bakat på vitt mjöl. Likaså om du valt ett mjöl med svagare gluten, t.ex. en kulursort, då blir det också ett plattare bröd än ett bakat med modernt vetemjöl. Även när du använder endast surdeggrund som jäsmedel får du inte samma höjd som med jäst. Min erfarenhet är att jäst ger mer ”fyrkantiga” bröd än de som bröd som endast är bakade med surdeggrund. Det är alltså inte alltid så att ett lyckat bröd är högt. Ett lyckat bröd är i min värld oftast lågt just därför att jag bakar med surdeg, fullkornsmjöl och kultursorter. Med det sagt så kommer här åtta andra möjliga orsaker till att surdegsbrödet blev plattare än du förväntat dig:

1. Överjäst – ett överjäst bröd orkar inte hålla ihop och flyter ut

2. Underjäst – ett underjäst bröd har inte byggstenarna (luften) i degen som krävs för brödet ska bli högt

3. Omogen deg – om degen inte hunnit mogna och bilda tillräckligt med elasticitet kommer brödet bli platt (läs mer om omogen deg här)

4. Ej pigg surdegsgrund – om surdegsgrunden inte var pigg, så kommer brödet inte blir lyckat

5. Överbearbetat – om degen är överarbetad och glutentråarna gått söndet, så blir brödet platt

6. Underbearbetat – om degen är underarbetad har inte tillräcklig elasticitet bildats i degen

7. Glömt saltet – utan salt blir brödet platt

8. Dåligt format – formningen är oerhört viktigt för att få höjd på brödet

Jag hoppas att något av detta var till hjälp för dig!

Varför bli suregsbrödet platt?
På bilden är ett surdegsbröd som är baka med färskmalet fullkonsvetemjöl men även ca 35% siktat vetemjöl. Därför kunde brödet bli så högt och få ett så fint snittat öra.

Lycka till!
/Christine

Jag har en plats kvar på min surdegskurs den 22-23 april ifall du vill lära dig mer – läs mer här.