100% fullkorn behöver inte vara kompakt!

Jag vill slå hål på uppfattningen att ett bröd som är bakat på 100% fullkorn måste vara kompakt. Det behöver absolut inte vara kompakt. Det beror på hur man bakat det. Därmed inte sagt att kompakta bröd inte är bra, det kan vara hur goda som helst. MEN många undviker fullkornsbröd och att baka med 100% fullkornsmjöl för att de inte vill ha ett kompakt bröd. Det är så synd. Det är i fullkornen smaken sitter och det är i fullkornet den största delen av näringen sitter.

Det vita mjölet är tomma kalorier som man bör undvika om man vill äta näringsrikt och hålla sin vikt. Allt handlar självklart om tillfälle. Äter jag en croassont handlar det om ren njutning och det vet jag. Äter jag däremot en smörgås för att bli mätt, få näring och energi bör jag välja ett bröd med en stor andel fullkorn.

Så hur gör man då för att kunna baka ett bröd med 100% fullkorn och få det luftigt? Till att börja med måste man ha ett väldigt finmalt fullkornsvetemjöl. Klidelarna i fullkornsmjölet hackar sönder glutentrådarna. Därför vill man att klidelarna ska vara så små som möjligt och ha mjuka kanter. Det vanliga valsade grahamsmjölet från butiken är inte tillräckligt finmalt och ”klikanterna” är alldesles för vassa. Det bästa är att mala sitt eget mjöl på en stenkvarn, då kan du få ett riktigt finmalt mjöl med mjuka klidelar. Det näst bästa är att välja ett finmalt fullkornsmjöl från en stenkvarn. Stenkvarnen maler så att klidelarna blir mjukare och fluffigare än vad en vals klarar av att göra.

Utöver det behöver du behandla degen så att luften inte åker ur. Baka gärna med autolysmetoden – läs mer om den här. Efter att degen har jäst första gången måste du vara varsam när du behandlar degen. Då gäller det att behålla alla luftbubblor i degen och inte pressa ut dem. Forma degen med lätt hand.

Våga att prova att baka ditt nästa bröd med 100% fullkornsvetemjöl. Blir det inte bra, prova igen. När du väl lyckas, kommer du vara så nöjd! Även din kropp, din mage och din hälsa kommer vara nöjd!

Det här surdegsbrödet är bakat på 100% fullkornsvetemjöl malt med min egen kvarn Fidibus XL. Otroligt smakrikt, mättande och ändå luftigt.

Är du nyfiken på brödkniven på bilden så är det en perfekt julklapp – grymt vass och prisvärd – finns i butiken.

Det finns mer att berätta om fullkorn och kli och hur viktigt de är för vår hälsa – jag återkommer till detta spännande ämne, håll utkik!

Comments 3

  1. Ylva november 20, 2017
  2. Ylva november 20, 2017
    • Christine Heger november 20, 2017

Leave a Reply