En deg – nygräddat bröd i tre dagar!
Det är svårt att hittar något godare än nygräddat bröd. Den krispiga skorpan på ett nygräddat bröd – så galet gott! Du kan få nygräddat bröd i tre dagar utan att behöva baka tre gånger. Lösningen är att sätta en stor surdeg. Sätt en surdeg dag 1 till fyra bröd. Du kan t.ex. använda det här receptet. Jag brukar använda den här jäskorgen och den här. Då blir bröden inte så stora utan går åt.
När du gjort den sista formningen av bröden och lagt ner dem i jäskorgarna ställer du in dem i en kall kyl gärna neråt 4 grader. Dagen efter gräddar du det första brödet men låter de andra stå kvar i kylen. Dag två gräddar du ytterligare ett bröd och dag tre gräddar du de sista två bröden. Ju fler dagar som gått ju mer smak får du i brödet. Efter tre dagar tycker jag dock att brödet kan bli för syrligt och fler dagar än så finns risk för att degen sannolikt kollapsar.
Detta är en av de stora fördelarna med att baka med surdeg – du kan får nygräddat varje dag utan så stor ansträngning.